Srpske vinarije nakon Diseldorfa osvajaju i azijsko tržište

Jak odziv izlagača za predstojeći sajam ProWein 2020

Ubrzo nakon jubilarnog 25. izdanja sajma ProWein u Diseldorfu počele su pripreme za naredni ProWein 2020, koji već sada beleži rekordno interesovanje izlagača. Svoju reputaciju najznačajnijeg svetskog sajma za industriju vina i alkoholnih pića ProWein gradi 25 godina unazad. Ovo je mesto gde se otkrivaju inovacije, razmenjuju iskustva i ugovaraju poslovi. Zbog svog širokog internacionalnog karaktera i strogog B2B pristupa, Diseldorf je magnet za sve globalne aktere vinske industrije i stanica koju svaki profesionalac koji teži uspehu na međunarodnom tržištu ne sme zaobići. Rezultati sa poslednje izložbe u martu to i potvrđuju: 6.900 izlagača iz 64 zemalja i preko 61.500 stručnih posetilaca. Naredni ProWein 2020 se održava od 17. do 19. marta.

Veliko interesovanje za sajam ProWein na žalost često rezultira i dugim listama čekanja, na kojima su mnoge vinarije i destilerije. Zbog ograničenih kapaciteta organizatori nisu u mogućnosti da svim kompanijama obezbede prostor na sajmu, i pored blagovremenih prijava. Sa željom da izađe u susret potrebama izlagača i nastalim izazovima, organizator Messe Düsseldorf je trenutno u fazi gradnje i rekonstrukcije sajamskog prostora. Sa novim tematskim rasporedom hala i novom halom 1 koja će biti u funkciji od sredine 2020, ProWein 2021 će moći da ponudi više prostora i bolje uslove učesnicima. Gotovo je izvesno da će, sada već tradicionalni, nacionalni štand Srbije na ProWein 2021 biti bar duplo veći od dosadašnjih 42 m2, a razmatra se i mogućnost dodatnog nacionalnog štanda za destilerije, u odgovarajućoj hali sa temom „Spirits“.

ProWein svet: ProWine China i ProWine Asia

Podjednako popularne i uspešne vinske manifestacije kao ProWein u Diseldorfu su poslednjih godina ProWine China u i ProWine Asia. Kompanije koje žele svoje poslovanje da prošire na azijsko tržište mogu to ostvariti kroz nastupe na ovim događajima. Naredni sajam u ProWein portfoliju je ProWine China 2019 koji će se po sedmi put održati u Šangaju od 12. do 14. novembra. Prošlogodišnji skup je okupio 750 izlagača iz 39 zemalja i 18.900 posetilaca, uz brojne nacionalne štandove zemalja poput Francuske, Italije, Španije, Čilea, ali i Mađarske, Gruzije i Jermenije. Sa svojim konstantnim rastućim trendom i čistim B2B konceptom, ProWine China je brzo postao vodeći sajam vina na ovom tržištu. Interesovanje za nastup na ovom sajmu postoji i kod srpskih kompanija, te su neke od domaćih vinarija u prethodnim godinama samostalno učestvovale kao izlagači. Razvojna agencija Srbije i Privredna komora Srbije su prepoznale izvozni potencijal na kinesko tržište, pa će u novembru po prvi put biti organizovan nacionalni štand na ProWine China. Na prostoru od 78 m2nastupiće 11 srpskih vinarija i tri destilerije, a organizatori osim njih očekuju i tri samostalna izlagača iz Srbije: DNV Wines, vinariju Vista Hill i Topličke Vinograde koji se u Šangaju predstavljaju već treći put.
Kompletan spisak izlagača i dodatne informacije o sajmu mogu se pronaći na zvaničnom sajtu: www.prowinechina.com.