Sajam MEDICA uspešno održan kao virtuelni događaj

Po prvi put ou svojoj istoriji, sajmovi MEDICA – vodeći svetski sajam medicine i COMPAMED – međunarodni sajam broj 1 za tržište medicinske proizvodnje, zbog pandemije SARS-CoV-2 održani su u potpunosti online – i zabeležili uspeh sa velikim međunarodnim učešćem. Uprkos kratkom vremenu za prijavu, učestvovalo je preko 1.500 izlagača iz 63 zemlje, koji su u svojim digitalnim izložbenim salonima predstavili širok spektar od 18.300 proizvoda. Takođe su publici predstavili živ program u preko 100 web-sesija (sa do 300 učesnika u vrhuncu). Zdravstvena zajednica pokazala je ogromno interesovanje: preko 45.000 posetilaca (jedinstvenih korisnika) iz 169 država koristilo je virtuelne ponude i generisalo 405.000 prikaza stranica. Udeo međunarodnih internet posetilaca (izvan Nemačke) bio je 78 procenata.

„Ovi brojevi potvrđuju istaknutu međunarodnu poziciju sajmova MEDICA-e i COMPAMED-a. Svojim tematski raznolikim specijalističkim programom i širokim spektrom inovacija koje su izlagači predstavili, dali su važan zamah zdravstvenoj industriji tokom vrhunca faze borbe protiv pandemije. Ojačano je umrežavanje među zemljama. Vrednost ličnih sastanaka naglašena je u mnogim virtuelnim prilozima. Svi se radujemo ponovnom susretu u Diseldorfu 2021. godine “, rekao je Volfram Diener, izvršni direktor Messe Düsseldorf.

Područje konferencije oba događaja nudilo je sveobuhvatan program koji se sastojao od 430 govornika i 360 individualnih programskih sesija. Time je postavljen kurs za sektor laboratorijske medicine i digitalizaciju procesa nege – obe teme su od posebnog značaja u kontekstu upravljanja pandemijom. Među najboljim govornicima bio je prof. Dr Hendrik Streeck, koji je pružio informacije o trenutnim opcijama za testiranje imuniteta protiv SARS CoV-2. Finale 12. svetskog kupa u zdravstvenim inovacijama (12. HVC) i 9. MEDICA Start-up takmičenja ponudili su uvid u digitalne zdravstvene trendove prezentacijama na terenu od Internet of medical things, zdravstvenih aplikacija, dijagnostike, robotike i primene veštačke inteligencije u zdravstvenom sektoru. Jednaki pobednici 12. HVC-a bili su: inContAlert (Nemačka / neinvazivno merenje punjenja mokraćne bešike), BeFC (Francuska / održivi izvor energije na papiru za medicinske uređaje sa malom potrošnjom energije) i PKvitaliti (Francuska / merenje glukoze u krvi putem Smartvatch-a). Radiobotics iz Danske je bio ukupni pobednik Start-up takmičenja sa razvojem radiologije zasnovanom na veštačkoj inteligenciji koji automatski otkriva artritis.

Nagradu KUKA Innovation Avard 2020 kompanije KUKA, specijalizovane za robotiku i automatizaciju, dobio je tim HIFUSK sa Univerziteta Scuola Superiore Sant´Anna u Pizi, Italija, sa konceptom robotske aplikacije za fokusiranu ultrazvučnu hirurgiju. Ova metoda neinvazivne terapije može u budućnosti promeniti lečenje karcinoma, jer se terapija može izvoditi i ambulantno – nežna je i metode ablacije tkiva ne ostavljaju ožiljke.

Ovakvi primeri pokazuju da industrija medicinske tehnologije intenzivno sarađuje sa programerima u oblasti istraživanja i razvoja, kako bi se suprotstavila izazovnim trendovima poslovanja. U kojoj meri će pandemija COVID-19 promeniti industriju i potrebe za globalno funkcionalnom (i virtuelnom) platformom za razmenu i poslovanje, pokazuje novi izveštaj o trendovima: „Kako SARS-CoV-2 menja industriju medicinske tehnologije ”. Ovaj izveštaj nemačke industrijske asocijacije SPECTARIS i Rolanda Bergera (u saradnji sa klasterom medicinske tehnologije MedicalMountains) objavljen je u okviru virtual.MEDICA 2020. Bez obzira na trenutni poslovni trend pada prodaje usled krize, stručnjaci očekuju drastične promene na tržištu i konkurentskim pozicijama, na srednjoročnom i dugoročnom planu. „Kriza je pokrenula nepovratni proces. Digitalni modeli rada, kao i koncepti prodaje, usluga i prezentacije sada igraju veoma važnu ulogu u strategiji mnogih kompanija. Čak će i nakon COVID-19 i dalje imati značaj bar na istom nivou kao tradicionalne metode rada i lični kontakti sa kupcima“, objasnio je Jörg Maier, generalni direktor SPECTARIS-a.

Što se tiče virtual.MEDICA, Maier je dodao: „Pandemija je ograničila i otežala ekonomsku aktivnost i pridobijanje novih kupaca. Stoga je za industriju medicinske tehnologije bilo još važnije da se, barem virtuelno, sretnu na sajmu MEDICA. Messe Düsseldorf pružio je preko potrebnu priliku za razmenu i prenos znanja u vidu mnogih foruma i konferencija. Takođe je postalo jasno da su sajmovi primarni pokretači prodaje i marketinga industrije, čak i tokom pandemije. virtual.MEDICA je bila pionir u ovom pogledu – kako tokom prelaznog perioda, tako će sigurno biti i u budućnosti kada ponovo budu mogući fizički događaji. “

Većina govora na virtual.MEDICA i virtual.COMPAMED, zajedno sa pratećim virtuelnim kongresima i konferencijama ostaće dostupni registrovanim korisnicima na mreži do kraja maja 2021. Digitalni izložbeni saloni izlagača će takođe biti dostupni do tada. Sledeća priredba MEDICA i COMPAMED biće održana od 15. do 18. novembra 2021. godine kao hibridni događaj. Hibridni koncept podrazumeva kombinovanje tradicionalnog događaja uživo na sajmu u Diseldorfu, i digitalnih ponuda.