HANNOVER MESSE 2019: “Pokretač industrijske transformacije”

HANNOVER MESSE 2019: “Pokretač industrijske transformacije”

Učiniti transformaciju industrije opipljivom – to je obećanje sa kojim je nastupio HANNOVER MESSE 2019. Nakon pet dana sajma organizatori su zabeležili pozitivne rezultate. Najvažnije teme ovogodišnjeg sajma bile su korišćenje veštačke inteligencije u industriji i robotici, potencijal primene nove generacije mobilnih mreža 5G u industriji, laka gradnja i budućnost rada u doba intenzivne digitalizacije.

Hanover. “HANNOVER MESSE 2019 je pokazao da je to najvažnija međunarodna platforma za sve tehnologije vezane za industrijsku transformaciju”, kaže dr. Jochen Koeckler, predsednik Upravnog odbora Deutsche Messe AG. „215.000 posetilaca iskoristilo je HANNOVER MESSE da investira u nove tehnologije i da svoja preduzeća prilagode budućnosti. Jedino u Hanoveru možete pronaći sveobuhvatan pregled primena, potencijala i interakcije između industrije 4.0, veštačke inteligencije, 5G mreža i energetskih rešenja.

Oko 6.500 izlagača iz celog sveta predstavilo je inovativna rešenja za industrijsku proizvodnju i snabdevanjem energijom. Među njima je bilo više od 500 primera korišćenja veštačke inteligencije u industrijskoj proizvodnji, 5G aplikacija i rešenja koja iz osnova menjaju pristup energetici i mobilnosti. Robotika je takođe bila u fokusu interesovanja posetilaca. Vodeći proizvođači robota i startapi u oblasti robotike pokazali su primere primene u gotovo svim granama industrije. Kao inovativna high-tech nacija, zemlja partner Švedska bila je predstavljena sa čak 160 izlagača.

Gotovo 40 odsto od 215.000 posetilaca došlo je iz inostranstva. Koeckler: “Ovaj rekord naglašava međunarodni značaj HANNOVER MESSE-a i pokazuje snagu Nemačke kao industrijske lokacije.” Zemlje sa najvećim brojem posetilaca bile su Kina (7.200), Holandija (5.900), Italija (3.400) i SAD ( 3.400), dok je zemlja partner Švedska privukla 2.600 posetilaca.

Izlagači na HANNOVER MESSE 2019 donose potpuno pozitivan zaključak. Thilo Brodtmann, generalni direktor Udruženja nemačkih proizvođača mašina i postrojenja VDMA kaže: “Horizont mašinske industrije trenutno je zamagljen, pa je time još važnija uloga HANNOVER MESSE kao inovativne snage i svetionika industrije. Mašinski inženjeri su pioniri u umrežavanju proizvodnje i veliki interes posetilaca sajma u komunikaciji između mašina i mašina, kao i na “svetskom mašinskom jeziku” OPC UA pokazuje da kompanije iz našeg Udruženja u prvom planu. Superbrzi 5G standard mobilne komunikacije predstavlja značajan faktor za umrežavanje proizvodnje, a ovogodišnji HANNOVER MESSE je da veliki impuls toj tehnologiji. Industrija 4.0 je talas koji raste već duži niz godina, a ovogodišnji sajam je prikazao šta je do sada postignuto.“

Srbija na HANNOVER MESSE
Među izlagačima na HANNOVER MESSE našle su se i 4 firme iz Srbije koje su nastupile samostalno, kao i 10 firmi na nacionalnom štandu koji su zajednički organizovale Privredna komora Srbije i Razvojna agencija Srbije. Samostalni izlagači su bili zastupljeni u oblasti energetike, gde su učestvovali Comel iz Beograda, Plamen iz Inđije i Fabrika Mernih Transformatora iz Zaječara, kao i u oblasti hidraulike i pneumatike gde je nastupilo preduzeće PPT Armature iz Aleksandrovca.

Nacionalni štand na 100 m2 je našao svoje mesto u hali 4 koja nosi naziv „Industrial Supply“ (industrijski dobavljači). Na srpkom štandu predstavile su se firme Ming, Sanvi, Perfom, PPT Petoletka, Resor, Midmas, Servoteh, Albon Engineering & Manufacturing, Vesimpex i Aledjo.

HANNOVER MESSE postavlja kurs za jaku budućnost
U vremenima digitalne transformacije HANNOVER MESSE nastavlja da se razvija. Kroz strateška prilagođavanjima koja se odnose na upravljanje brendom, određivanje sajamskih tema i novu strukturu hala, HANNOVER MESSE je na putu da učvrsti svoju poziciju svetskog industrijskog sajma broj jedan. Strukturu sajma će ubuduće činiti sedam izložbenih oblasti, čime se postavlja putokaz za dalji rast u ključnim segmentima industrije, energetike i logistike.

Sledeći HANNOVER MESSE održaće se od 20. do 24. aprila 2020. godine. Zemlja parner će biti Indonezija.