Uspešan prvi zajednički nastup srpskih vinarija i destilerija na ProWine China

Na sedmom izdanju vodećeg sajma vina i alkoholnih pića u Kini ProWine China 2019, održanom od 12. do 14. novembra u Šangaju, po prvi put je svoje mesto imao i nacionalni štand Srbije, pod sloganom “Serbia’s Finest”. Zahvaljujući odličnoj organizaciji Privredne komore Srbije i Razvojne agencije Srbije, jedanaest vinarija i tri destilerije su predstavile svoje proizvode kineskom tržištu. Tokom tri dana sajma ostvareni su brojni kontakti sa enolozima, distributerima pića, ugostiteljima, i drugim stručnim posetiocima sajma kojih je bilo ukupno 20.640 (9% više nego 2018) i to iz svih kineskih provincija, ali i izvan Kine. Upravo je stručni karakter sajma i izostanak čistih entuzijasta u sajamskim halama ono što izlagače opredeljuje za ProWine China, jer je fokus na poslovanju a ne na konzumaciji pića.

Među 820 izlagača na ProWine China iz 37 zemalja, ovih 14 je učestvovalo na nacionalnom štandu Srbije: Destilerija BB Klekovača, Fruškogorski vinogradi, Toplički vinogradi, Vinarija Aleksić, Vinarija Temet, Destilerija Zarić, Vinarija Doja, Vinarija Trivanović, Vinarija Zvonko Bogdan, Vinarija Čoka, Vinarija Aleksandrović, SIMEX, RUBIN, Vinarija Erdevik. Gotovo svi su ispunili svoja očekivanja za prvi nastup i nameravaju da i naredne godine od 10. do 12. novembra učestvuju na ProWine China 2020. Neki od učesnika su iskazali i interesovanje za učešće na trećem sajmu iz ProWein porodice – ProWine Asia, koji se naizmenično održava na dve lokacije: u parnim godinama u Singapuru (31. mart – 3. april 2020), a u neparnim u Hong Kongu (18-21. maj 2021).

Iz Srbije su se sa samostalnim štandovima predstavili Toplički vinogradi, i to po treći put, i po prvi put DNV Wines. Obe kuće su već prisutne na kineskom tržišu, pa je ovaj sajam bio dobra prilika da učvrste kontakte sa postojećim partnerima, ali i da kroz nove kontakte započnu i neke nove poslove.

ProWine China se od 2013. održava u Šangaju, kao “ogranak” dobro poznatog sajma ProWein u Diseldorfu. Paraleno sa ProWine China, hale sajamskog centra SNIEC popunjava Food & Hotel China (FHC 2019) koji je imao svoje 23. izdanje i predstavlja najznačajniji događaj za ugostiteljstvo u Kini. Posetioci jednog od ova dva sajma mogu slobodno da uđu i na drugi, pa je ProWine China bio i dobra platforma za edukaciju ugostitelja koji žele da nauče nešto novo o vinima, destilatima, i neotkrivenim podnebljima, čime se doprinosi razvoju kineskog tržišta. Tokom tri dana sajma održano je više od 40 masterclass-ova koji su učesnicima pomogli da bolje razumeju istoriju, poreklo, proces proizvodnje i druge specifičnosti vezane za vina i alkoholna pića.