Sajam za sve: interpack 2023

Oko 2.700 izlagača iz celog sveta okupiće se u Diseldorfu od 4. do 10. maja 2023. na sajmu interpack kako bi predstavili najsavremenije tehnologije i trendove u oblasti ambalaže i pakovanja, pokazali pravce razvoja i šanse za rast, i odgovorili na aktuelne izazove. Nijedan drugi sajam u ovoj industriji ne može da se poredi kada je reč o predstavljanju globalnog tržišta pakovanja u celokupnoj raznolikosti i obimu. Da se ​​posetioci ne bi izgubili u 18 sajamskih hala, hale su tematski podeljene prema ključnim ciljnim grupama: hrana, piće, konditorski i pekarski proizvodi, farmaceutski proizvodi, kozmetika, neprehrambeni i industrijski proizvodi.

utisci sa sajma interpack 2017

Konditorski i pekarski proizvodi

Posetioci će u halama 1, 3 i 4 pronaći procese i mašine za pakovanje konditorskih i pekarskih proizvoda. Ako vam treba pakovanje za nešto slatko, ovo je pravo mesto za Vas. Mnogo toga se promenilo kada je u pitanju pakovanje konditorskih proizvoda, peciva, grickalica i žitarica, pa su danas posebno važna održiva rešenja. Kompanije koje se bave proizvodnjom mašina prilagođavaju svoj portfolio tako da uključuju ambalažu napravljenu od mono materijala ili novih materijala.

 

Hrana, piće, neprehrambeni i industrijski proizvodi

Prehrambeni sektor spada u najbrojnije ciljne grupe posetilaca za sajma interpack. Potražnja za pakovanom hranom raste širom sveta. Na visoko zasićenim tržištima se potrošnja i ponašanje potrošača menjaju u pravcu održivosti, ide se ka regionalnim proizvodima, organskoj hrani i fer trgovini, što podrazumeva i promene u pakovanju. Ovo uzrokuje proces transformacije unutar sektora i odgovor na izazove boljeg upravljanja energijom i očuvanja resursa. Slično zapažanje važi i za pića i neprehrambene proizvode, koji su zajedno sa prehrambenim sektorom predstavljeni u halama 5 i 6, kao i u 11, 12, 13 i 14. Oko 20 odsto posetilaca interpack-a posebno je zainteresovano za rešenja za industrijska dobra, koja se mogu naći u ovim halama. U hali 13 fokus je na rešenjima za flaširanje i ambalaži za sve vrste pića.


Farmaceutska industrija i kozmetika

U svetlu globalnih demografskih promena, šanse za razvoj u farmaceutskoj industriji su odlične. Sve veći zahtevi po pitanju razvoja lekova rezultiraju paralelnim povećanjem zahteva u pogledu sistema i tehnologije pakovanja i punjenja lekova. Farmaceutskim kompanijama su potrebna univerzalna rešenja, a ona se nalaze u halama 15, 16 i 17, gde je fokus na predstavljanju procesa i mašina za pakovanje lekova i kozmetike. Izlagači će predstaviti inovativna rešenja koja mogu da odgovore na veoma stroge zahteve farmaceutskih i kozmetičkih kuća u pogledu bezbednosti, zaštite od falsifikovanja i sledljivosti.

 

Sredstva i materijali za pakovanje

Hale 7 i 7a, 8a, 9 i 10 interpack-a su od najvećeg značaja za industriju pakovanja. Ovde posetioci mogu da vide bar trećinu od ukupnog broja izlagača, sa kompletnim asortimanom sirovina, materijala, pomoćnih sredstava i finalnih proizvoda za pakovanje. Ova izložba u 5 hala je sama za sebe najveći sajamski događaj u svetu oblasti ambalaže, što interpack čini jedinstvenim. Na štandovima su zastupljene sve vrste materijala za pakovanje, a posebno je velik broj inovacija u oblasti održivosti i očuvanja resursa, na primer kroz korišćenje novih materijala, održivih sirovina ili povećanje količine reciklata u ambalaži.

 

Etiketiranje, obeležavanje, dorada

Pakovanje je nosilac važnih informacija – ono može informisati, ukrasiti, individualizovati. Kako se to može primeniti na različite proizvode i zahteve proizvođača, pitanje je na koje će odgovor dati izlagači u halama 8a i 8b. Ovde će biti mašine za tehnologiju etiketiranja i obeležavanja, a njihovu ponudu upotpunjuju rešenja iz oblasti sredstava za pakovanje i integrisane ambalažne štampe.

 

Komponente

„Svaki deo je važan“ je moto sajma komponenti, koji se održava paralelno sa interpackom kao samostalni događaj. Tu se mogu pronaći kompanije koje nude pogonsku tehniku, kontrolne jedinice i senzore, proizvode za industrijsko snimanje, tehnologiju rukovanja, industrijski softver i komunikaciju, kao i sveobuhvatne sisteme automatizacije za industriju ambalaže. Prisutni su i mašinski delovi, komponente i oprema, periferni uređaji kao i pomoćna sredstva za pakovanje. Privremena hala 18, smeštena između hala 10 i 16, čini ovu izložbu pristupačnom svim posetiocima interpack-a.

 

Pripremite se na najbolji način

Izlagači sajma interpack mogu pojedinačno predstaviti svoje proizvode, inovacije i kontakt osobe u bazi izlagača i proizvoda nekoliko meseci pre početka sajma. Baza izlagača i proizvoda je već sada dostupna na www.interpack.com i redovno se ažurira sa novim informacijama i proizvodima. Posetioci mogu da se registruju na sajtu i obeleže izlagače koji ih interesuju, stupe sa njima u kontakt i tako isplaniraju optimalnu posetu vodećem svetskom događaju za industriju pakovanja.