Inspiracija i oduševljenje: rekordan broj ugovora potpisan na drupa 2024

drupa 2024 premašila je sva očekivanja. Posetioci iz celog sveta ocenili su sajam najvišim ocenama, odlazeći sa novim idejama i jasnim pogledima ka budućnosti. Brojni potpisani ugovori i tehnološke inovacije inspirisali su industriju štampe i pakovanja.

Najveći svetski sajam štamparskih tehnologija drupa 2024 uspešno je završen 7. juna nakon jedanaest dana. Na impresivan način je pokazao napredak čitavog štamparskog sektora i dokazao operativnu izvrsnost industrije. 1.643 izlagača iz 52 zemlje predstavilo je izvanredne inovacije u izložbenim halama sajma Diseldorf, i oduševilo posetioce nezaboravnim nastupima. Međunarodni udeo posetilaca iznosio je 80%, sa posetiocima iz 174 zemlje – što je rekordna brojka. Nakon Evrope, Azija je bila najzastupljenija regija sa udelom posetilaca od 22%, a sledi Amerika sa 12%. Mnogi ključni igrači, poput Bobst, Canon, Fujifilm, Heidelberger Druckmaschinen, HP, Horizon, Koenig & Bauer, Komori, Konica Minolta, Kurz i Landa, značajno su premašili očekivanja u pogledu broja potpisanih ugovora na sajmu. U nekim slučajevima, ciljevi prodaje postignuti su već u prvim danima sajma.

Erhard Vinkamp, generalni direktor Messe Düsseldorf, izrazio je veliko zadovoljstvo tokom sajma: „drupa je na izvanredan način potvrdila svoju poziciju vodećeg sajma industrije i svoju jedinstvenu privlačnost. Impresivna međunarodna atmosfera i, pre svega, visoka kompetencija posetilaca u donošenju odluka obezbedili su dubinske i dobro utemeljene tehničke rasprave na štandovima, kao i mnoge direktne investicione odluke. Naši izlagači su nam govorili o velikim kupoprodajnim ugovorima.“

Dr Andreas Pleske, predsednik drupa Komiteta, naglasio je izuzetnu poziciju i relevantnost drupa sajma: „drupa kao nijedan drugi sajam predstavlja nove pristupe i nove tehnologije. Nije samo najveća, već i najvažnija globalna platforma za našu industriju, jer se cela štamparska i post-press industrija okuplja na ovom vodećem svetskom sajmu. Neprocenjiva je za generisanje novih poslovnih kontakata. Nigde drugde nema toliko prilika za uspostavljanje novih međunarodnih kontakata iz celog sveta u tako kratkom vremenskom periodu na jednom mestu.“

Visoki nivo zadovoljstva kod donosilaca odluka

Izlagači su pohvalili visok nivo kompetencije posetilaca u donošenju odluka. Posetioci su zauzvrat dali najviše ocene ponudi proizvoda i usluga u 18 izložbenih hala. Oko 96% svih posetilaca potvrdilo je da su u potpunosti postigli ciljeve povezane sa njihovom posetom. Preko 50% njih dolazilo je iz industrije štampe, dok je udeo iz industrije pakovanja značajno porastao i bio je fokus mnogih izlagača kao motor rasta. Mnogi poznati vlasnici brendova bili su dobrodošli na štandovima sajma. Ukupno je 170.000 poslovnih posetilaca prisustvovalo drupa 2024.

Digitalizacija kao odlučujući faktor

Automatizacija je bila u centru pažnje ovogodišnjeg drupa sajma, sa snažnim fokusom na veštačku inteligenciju i pametne radne tokove, uključujući softverska rešenja. Postalo je jasno da digitalne i analogne tehnologije idealno dopunjuju i koriste jedna drugoj. Tradicionalni lideri industrije predstavili su širok spektar digitalnih rešenja, dok su digitalni pioniri integrisali konvencionalne komponente u svoje ponude. Robotika je igrala važnu ulogu u izložbenim halama i ilustrovala put ka pametnoj fabrici.

Transformacija i rast

drupa je jasno pokazala da industrija ima veliki potencijal za budućnost, čak i uprkos mnogim izazovima, i da su izgledi obećavajući. U poslednjoj finansijskoj godini, globalna industrija štampe ostvarila je prihod od oko 840 milijardi evra (izvor: Smithers) i nastavlja se razvijati različitim tempom širom sveta.

„Na drupa 2024, iz prve ruke smo iskusili koliko je ova industrija relevantna i otporna,“ sumira Sabine Geldermann, direktor drupa, Portfolio Print Technologies. „Zajednica je odlučna da zajedno postavi kurs za budućnost. Razmena ideja sa ljudima sa svih kontinenata i iz svih oblasti industrije bila je izuzetno bogata i inspirativna. Uspeli smo da ugostimo oko 50 velikih delegacija iz različitih nacija, a brojna globalno aktivna udruženja i organizacije odabrale su drupa kao idealno mesto za svoje konferencije i sastanke odbora.“

Održivost u fokusu

Tehnologija je ključ za postizanje ciljeva održivosti – izlagači na drupa sajmu su to pokazali sa brojnim praktičnim razvojem i konkretnim rešenjima. Najveći prioritet je efikasnost resursa i put ka funkcionalnoj cirkularnoj ekonomiji. Takođe, Touchpoint Sustainability od strane VDMA, Nemačkog udruženja proizvođača mašina i opreme, predstavio je aktuelne inovacije, prikazao primere najbolje prakse i dao širok pogled u budućnost održive štamparske industrije.

Dragocena razmena znanja

Opsežan prateći program sa pet visokokvalitetnih specijalnih foruma drupa cube, drupa next age (dna) i Touchpoints Packaging, Textile i Sustainability bio je vrlo dobro prihvaćen. U vremenima stalnih promena i novih poslovnih modela koji iz toga proizlaze, obezbedili su intenzivan transfer znanja i pružili važnu smernicu. Zajedno sa svojim partnerima, drupa se fokusirala na impresivnu industrijsku ekspertizu i buduće teme svojih ciljanih grupa. Vođene ture o raznim ključnim temama zaokružile su iskustvo sajma.

Sledeći drupa sajam biće održan 2028. godine.